ΣΤΑΘΗΣ ΣΑΜΑΝΤΑΣ

«Δώσε σε ένα κορίτσι το σωστό ζευγάρι παπούτσια και θα κατακτήσει τον κόσμο», είχε πει η Marilyn Monroe και η ιστορία αποδεικνύει πως η μεταφορά της είναι σωστή! Τα παπούτσια είναι το μεγαλύτερο φετίχ των γυναικών και συνάμα του ανδρικού φύλου! Ο Στάθης Σαμαντάς φαίνεται πως το ένιωθε από μικρός και ήθελε να κάνει τα δικά του βήματα προς την… κατάκτηση.«Είμαι αυτοδημιούργητος. Κανένας από την οικογένεια μου δεν είχε σχέση με τον σχεδιασμό παπουτσιών. Θυμάμαι τον εαυτό μου από πάντα να σχεδιάζει παπούτσια ακόμα και κατά την περίοδο των σπουδών μου στο βιομηχανικό σχέδιο. Σκέφτομαι πως είναι το αντικείμενο στο οποίο βρίσκει πλήρη έκφραση ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ψυχισμού μου. Ο ερωτισμός μου», μου εξηγεί όταν τον ρωτώ γιατί επέλεξε να ασχοληθεί με την υπόδηση.

Στο χώρο της μόδας είναι ήδη γνωστός και μετρά δυνατές συνεργασίες και τρία βραβεία. Φέτος, το περιοδικό Elle διοργάνωσε τα ELLE Fashion Young Talents Awards, με το σχεδιαστή να παίρνει το βραβείο «Best designer and Best Sandal-Shoes designer».

Ο Στάθης Σαμαντάς σχεδιάζει χειροποίητα παπούτσια από ιταλικά δέρματα, πολυτελή υλικά, και αξεσουάρ που κάνουν τη φαντασία πραγματικότητα. Κάθε σχέδιό του έχει στόχο να διευρύνει τη σχέση που έχουν οι γυναίκες με τα παπούτσια και σε κάθε συσκευασία που παραδίδει υπάρχει μέσα μια ιστορία. Η ιστορία βασίζεται σε περιγραφές και αληθινά γεγονότα πελατών ή των οικείων του και αλλάζει κάθε σεζόν.

Ο σχεδιαστής παπουτσιών μίλησε στο moonblastmag.com για όλα όσα έχει καταφέρει, τον τρόπο που δημιουργεί και εμπνέεται, τη σχέση του με το γυναικείο φύλο αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια. Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα…

THHT7704.jpg

Πίσω από κάθε ζευγάρι παπούτσια που δημιουργείς κρύβεται μια ιστορία, όπως έχεις αναφέρει. Τι σε έκανε να γράφεις τη δική σου ιστορία στα πόδια των γυναικών;

Η ιστορία αφορά την σχέση των γυναικών με τα παπούτσια τους και την επιθυμία τους να συνδεθούν με κάποιο ψυχικό ασυνείδητο τρόπο με το αντικείμενο, το παπούτσι γενικά και όχι κάθε ζευγάρι ξεχωριστά. Η σχέση αυτή για ορισμένες γυναίκες συνδέεται και με ερωτικά στοιχεία. Σίγουρα όχι για όλες. Είναι οι ανάμικτες σκέψεις ενός ανθρώπου που δεν πιστεύει πως το να ζούμε την επιθυμία μας και η δυνατότητα να συζητάμε για αυτήν και για τις φαντασιώσεις μας είναι κάτι το αρνητικό. Πρόκειται για την ζωντανή δυναμική που ενυπάρχει στον ανθρώπινο ψυχισμό, το χώρο απ’ όπου πηγάζει η επιθυμία, απ’ όπου ξεκινά η επιθυμία αναζητώντας αυτό που της λείπει.

Ποια είναι η καλύτερη ιστορία σου και από πού εμπνέεσαι;

Ό, τι θα διαβάσετε είναι βασισμένο σε πραγματικές αφηγήσεις γυναικών αλλά και σε προσωπικές μου ερμηνείες. Θα λέγαμε καλύτερα πως πρόκειται για ανάμικτες σκέψεις, για έναν διάλογο ανάμεσα σε μένα και τις γυναίκες και στους διαλόγους υπάρχει μια ελευθερία απόψεων οι οποίες είναι πάντα υπό συζήτηση συνεπώς δεν μπορώ να διαλέξω την καλύτερη ιστορία γιατί η καθεμία είναι μοναδική.

Ξεκίνησες με ψηλοτάκουνα και στη συνέχεια πέρασες και σε παπούτσια με χαμηλότερο τακούνι. Ανάγκη της αγοράς ή εξέλιξη της οπτικής σου;

Δεν θα το έλεγα αυτό. Χαμηλά τακούνια είχα από τις πρώτες μου συλλογές. Ίσως τα ψηλοτάκουνα να είχαν μεγαλύτερη προβολή και γι’ αυτό να φαίνεται μια τέτοια εικόνα. Είμαι σχεδιαστής παπουτσιών γενικά. Όχι ψηλοτάκουνων παπουτσιών. Μπορώ να ασχοληθώ με διάφορους τύπους υποδημάτων αν πιστεύω πως μου αρέσει να τα βλέπω σε μια γυναίκα. Σίγουρα δεν θα σχεδίαζα κάτι που δεν θα πρότεινα ποτέ να το φορέσει.

THHT7646.jpg

Sneakers, που πλέον κατέχουν πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς και της μόδας, θα σχεδίαζες;

Ναι και βέβαια. Πάντα μέσα από την δική μου οπτική. Ποτέ όμως δεν θα πρότεινα να φορεθούν παντού και σε οποιαδήποτε περίσταση. Μπορεί τα sneakers να έχουν κερδίσει μεγάλο έδαφος στην αγορά και στην μόδα όμως αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι υπόλοιποι τύποι παπουτσιών παραγκωνίζονται.

Έχεις δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή σου πως τα ψηλοτάκουνα δίνουν μια δυναμική στη γυναίκα καθώς και ότι το μάτι ενός άντρα πέφτει πρώτα στα παπούτσια της. Όταν σχεδιάζεις ένα παπούτσι σκέφτεσαι περισσότερο τι θα άρεσε σε μια γυναίκα ή τι θα έλκυε έναν άντρα;

Πιστεύω πως τα ψηλοτάκουνα στιλέτο στους άνδρες αποπνέουν σεξ και σε αυτό αναφέρομαι όταν λέω για τους άνδρες που προσέχουν τα παπούτσια σε μια γυναίκα. Δεν μπορώ να σταθώ όμως μόνο σε αυτό. Σκέφτομαι πρώτα τι θα άρεσε σε μένα. Έτσι τα σχέδια μου φέρουν τον χαρακτήρα μου και την αισθητική μου. Όταν η γυναίκα αποκτήσει τα παπούτσια αυτόματα αποκτούν και στοιχεία του δικού της χαρακτήρα τα οποία ένας άνδρας βλέπει, αναγνωρίζει στην επιλογή της. Μα δεν είναι τυχαία μαζί της. Οπότε το αντικείμενο παπούτσι γίνεται ένας καθρέπτης στον οποίο ο καθένας βλέπει ότι επιθυμεί και όλα αυτά συνυπάρχουν μαζί. Ότι παπούτσι και αν είναι αυτό.

Εξακολουθείς να σιχαίνεσαι της μπαλαρίνες; Κι αν ναι, γιατί;

Δεν τις βρίσκω καθόλου κομψές και πιστεύω πως αδικούν το γυναικείο σώμα. Ορισμένες γυναίκες χρειάζονται πραγματικά ένα ελάχιστο τακούνι στο παπούτσι τους. Ας μην ξεχνάμε πως τα ρούχα και τα παπούτσια έχουν την δική τους εφαρμογή πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Εκεί μπορεί να προκύψουν διάφορα θέματα προσπαθώντας να ταιριάξουν οι γραμμές τους σχεδίου με τις γραμμές του σώματος. Μου αρέσουν όμως τα φλατ μυτερά τα οποία είναι άνετα, μοντέρνα και λόγω της γραμμής τους δίνουν μήκος στο πόδι.

THHT7717.jpg

Από την αρχή της καριέρας σου χαρακτηρίστηκες ως ο Manolo Blahnik της Ελλάδας. Σε μια από τις δηλώσεις του ο σχεδιαστής έχει πει: «Περίπου τα μισά από τα σχέδιά μου είναι φαντασία υπό έλεγχο, 15% είναι απόλυτη τρέλα και τα υπόλοιπα είναι σχέδια-ψωμοτύρι», πιστεύεις πως αυτό αντικατοπτρίζει την αλήθεια ή για σένα είναι αλλιώς τα πράγματα όσον αφορά στην έμπνευση, τη δημιουργία αλλά και την αγορά;

Θα ήθελα να ξαναπώ πως αυτός ο χαρακτηρισμός ξεκίνησε από ένα αστείο που έκαναν οι φίλοι μου και στην πορεία πήρε άλλες διαστάσεις. Προφανώς και εκτιμώ την σύγκριση με έναν τόσο σημαντικό

σχεδιαστή όμως ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του αξία την οποία παρουσιάζει μέσα από την δουλειά του και δεν υπάρχει λόγος να προσδιορίζεται μέσω κάποιου άλλου μεγάλου brand ή οτιδήποτε άλλο ώστε να πάρει αυτή την αξία. Όσον αφορά την δήλωση του πιστεύω πως είναι πολύ πραγματική και θα έλεγα πως με εκφράζει. Σκέφτομαι πως τα «σχέδια-ψωμοτύρι» θα εννοεί τα πιο εμπορικά παπούτσια. Το θέμα έμπνευσης-δημιουργίας-αγοράς είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα που κάθε σχεδιαστής καλείται να το αντιμετωπίσει.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα καλό ζευγάρι παπούτσια; Ποιο λάθος κάνουν οι Ελληνίδες στην αγορά ενός ζευγαριού παπουτσιών;

Πρέπει οπωσδήποτε να είναι δερμάτινο. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Ακόμα και αν είναι δύσκολο να αντέξει κανείς οικονομικά ένα ακριβό παπούτσι με πολύ καλά δέρματα (βυρσοδεψία, πάχος, υφή) είναι προτιμητέο να επιλέξει ένα πιο οικονομικό δερμάτινο παπούτσι παρά ένα συνθετικό. Πρόσφατα έμαθα από έναν δερματολόγο πως έχει αυξηθεί η δουλειά του διότι οι γυναίκες ασθενείς του, βγάζουν μύκητες στα πόδια από τα πλαστικά παπούτσια!

Η τιμή καθορίζει την ποιότητα ενός παπουτσιού;

Και βέβαια. Όπως σε όλα τα προϊόντα. Μιλάμε πάντα για μια σωστή επαγγελματική δουλειά και όχι για υπερτιμημένα παπούτσια των οποίων η ποιότητα δεν ανταποκρίνεται στην τιμή τους. Το πρόβλημα όμως είναι πως η πελάτισσα δεν μπορεί πάντα να το αξιολογήσει αυτό.

THHT7664.jpg

Τα υλικά για τη δημιουργία των παπουτσιών είναι από την Ιταλία ενώ η κατασκευή τους γίνεται στην Ελλάδα τη στιγμή που όλοι ισχυρίζονται πως είναι δύσκολο, οικονομικά, να παράγεις στη χώρα μας. Εσύ έχεις αντιμετωπίσει δυσκολίες όσον αφορά στην τεχνογνωσία, αλλά και στο κόστος;

Έχω φροντίσει καιρό πριν να στήσω την παραγωγή μου σωστά για να μπορέσω να προσφέρω ένα καλό παπούτσι στην πελάτισσα. Η παραγωγή μου είναι στα χέρια του υπεύθυνου παραγωγής της θρυλικής ελληνικής βιοτεχνίας χειροποίητου υποδήματος Μουριάδης. Είναι γνώστης του καλού παπουτσιού και ακολουθεί τις απαιτήσεις μου.

Η μόδα φέτος τι επιτάσσει στα παπούτσια; Χρώματα, ύψος τακουνιού, στιλ κλπ

Στο χρώμα θα δούμε αρκετό ροζ αλλά και αποχρώσεις του γαλαζοπράσινου και του μπλε. Επίσης έχουν κάνει μεγάλη επιστροφή τα φλατ αλλά και οι flatforms. Είναι οι ίσιες πλατφόρμες που δεν έχουν μεγάλη διαφορά ύψους όπως έχουν οι γνωστές πλατφόρμες. Τις βρίσκω σύγχρονες, όχι πολύ προβεβλημένες και άνετες δίνοντας στην γυναίκα το ύψος που αγαπάει.

Εκτός από την προσωπική σου συλλογή έχεις κάνει άλλες συνεργασίες;

Έχω κάνει δύο νέες συνεργασίες σχεδιάζοντας capsule συλλογές. Η μια είναι με την σχεδιάστρια μόδας Λιάνα Καμπά με την οποία κάναμε ορισμένα σχέδια βασισμένα πάνω στα υφάσματα και στο στυλ της καλοκαιρινής της συλλογής. Η δεύτερη συνεργασία είναι με τα καταστήματα DEPOLO για τα οποία έκανα σανδάλια εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά κεραμικά πλακάκια azulejos της Πορτογαλίας.

Ο επόμενος στόχος ποιος είναι;

Ανάπτυξη της χονδρικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και νέες συνεργασίες.

THHT7721.jpg

 

Stathis Samantas Boutique

Αναγνωστοπούλου 22, Κολωνάκι 106 73 Αθήνα Τηλ: 210 3645233 Web site: https://www.stathissamantas.com/

— Production MoonBlast

— Editor Penny Thomopoulou
Photographer Thanos Houtos
*Η συνέντευξη και η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκαν πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας, λόγω κορωνοϊού.